Wykonanie
Wśród wielu rodzajów
uramaki zushi na szczególną uwagę zasługuje California
maki . Jedna z pierwszych form nowej fali sushi . Początkowo używano do ich przygotowania
mięsa krabów (obecnie ze względu na jego cenę najczęściej wykorzystuje się paluszki
krabowe),
awokado oraz
majonezu. Jeśli lubicie, można dodać jeszcze
ogórek. Przydadzą się też ziarna
sezamu, które w szczególności podniosą walory wizualne dania.ugotowany
ryż (sposób przygotowania
ryżu do sushi można znaleźć tutaj)paluszki
kraboweawokadomajonezwasabiprażone ziarna
sezamuAby przygotować
uramaki zushi, musimy najpierw okręcić matę do zwijania sushi folią spożywczą. Zapobiegnie to przyklejaniu się
ryżu do maty. Arkusz
glonów układamy na macie (tutaj nie ma za bardzo znaczenia, którą stroną gdyż i tak całe
glony zostaną ukryte w środku) równo z dolną krawędzią maty (czyli tą bliżej nas) i pokrywamy cały cienką, ale zwartą warstwą
ryżu.
Potem ryż posypujemy prażonym jasnym
sezamem i delikatnie dociskając ziarenka tak, by przykleiły się do
ryżu. Arkusz odwracamy tak, aby u góry znajdowały się
glony. Następnie około 3-4 cm od dołu, przez całą szerokość nakładamy pasek wasabi oraz
majonezu i układamy składniki (paluszki
krabowe pocięte w cienkie słupki lub całe oraz
awokado w paski). Później zwijamy
uramaki zushi przy pomocy bambusowej maty ściskając je mocno, ale tak, by nie wyszły
bokiem składniki. Ten typ sushi zwyczajowo kroimy na 8 kawałków.
