Wykonanie

1 listek
nori0,5 szklanki
ryżu do sushi1/4 dużego
ogórka50 g
wędzonego łososia w plastrach2 paski kampyo50 g
serka philadelphiaWasabi
Sezam
Ryż gotujemy według przepisu ( http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ryz-do-sushi.html ).
Ogórka nie obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie plasterki. Do zrobienia tego rodzaju rolek (
ryż na wierchu -
nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek i to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy
nori ryżem zostawiając kolo 1/4
nori bez
ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy
nori ryżem do maty i wodorostem bez
ryżu do dołu (w naszą stronę).
Ogórka,
łososia i kampyo układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi
nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle
nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki,
nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Następnie smarujemy
serkiem philadelphia i odrobiną wasabi. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Na koniec posypujemy
sezamem i kroimy.