Wykonanie
Ostatnio pogoda nas rozpieszcza – słupek rtęci rzadko kiedy spada poniżej 28 stopni. I chociaż bardzo lubię jak jest ciepło to czasami upały osiągają granicę przy której jedyne na co mam ochotę to schłodzenie się odpowiednim
napojem.Niedawno przedstawiałam Wam przepis na lemoniadę
pietruszkową - jest idealna na taką pogodę!

Jednak tym razem potrzebowałam nie tylko orzeźwienia, ale też pobudzenia. Dlatego postanowiłam przygotować w domu
kawę mrożoną. Nie chciałam jednak czekać na ostygnięcie płynu czy też używać
kawy rozpuszczalnej. I tak właśnie powstał ten banalny i świetny pod każdym względem przepis.Popijając własnoręcznie przyrządzoną
kawę mrożoną czuję, że nie tylko ja mam przyjemność, ale też mój portfel ;) Mam wrażenie, że umiejętność przygotowania takiej
kawy zmienia życie, także pod kątem oszczędności.Skład (2 szklanki):2 łyżeczki
kawy mielonej,3/4 szklanki
wody (do zaparzenia
kawy),1,5 szklanki zimnego
mleka,6-8 kostek
lodu.
Kawę zaparzyć w ulubiony dla Was sposób czy to w ekspresie, czy „po turecku” (mój wybór). Do szklanek włożyć po 3-4 kostki
lodu, zalać je gorącą
kawą (dzięki
czemu momentalnie stanie się zimna, trzeba jednak uważać, żeby nie lać gorącego płynu bezpośrednio na ścianki szklanki bo może pęknąć). Każdą ze szklanek uzupełnić zimnym
mlekiem. Nie trzeba mieszać, dzięki temu uzyskujemy ładny efekt rozwarstwienia jak z kawiarni.Serwować ze słomką i może czymś słodkim? ;) Przepis na
czekoladowe ciasto ze zdjęć już niedługo.


Ja zabieram
kawę i lecę na taras odpoczywać i cieszyć się pogodą ;) A Wy? Gdzie będziecie się cieszyć swoją własnoręcznie przyrządzoną
kawą mrożoną?Bezglutenowe lato PrzepisyTagi
napojeAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZdrowa dieta bezglutenowa - jadłospis na cały dzień cz. 2Następny wpisCiasto
czekoladowe bez
jajekCiasto
czekoladowe bez
jajekPyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +Lemoniada pietruszkowaCzyste orzeźwienie z dużą dawką witaminy C. Kto ni [...] Czytaj dalej +Klasyczne tiramisuPrawdziwe tiramisu zjadłam pierwszy raz w Rzymie w [...] Czytaj dalej +Proste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +