ßßß
Jednak tym razem potrzebowałam nie tylko orzeźwienia, ale też pobudzenia. Dlatego postanowiłam przygotować w domu kawę mrożoną. Nie chciałam jednak czekać na ostygnięcie płynu czy też używać kawy rozpuszczalnej. I tak właśnie powstał ten banalny i świetny pod każdym względem przepis.Popijając własnoręcznie przyrządzoną kawę mrożoną czuję, że nie tylko ja mam przyjemność, ale też mój portfel ;) Mam wrażenie, że umiejętność przygotowania takiej kawy zmienia życie, także pod kątem oszczędności.Skład (2 szklanki):2 łyżeczki kawy mielonej,3/4 szklanki wody (do zaparzenia kawy),1,5 szklanki zimnego mleka,6-8 kostek lodu.Kawę zaparzyć w ulubiony dla Was sposób czy to w ekspresie, czy „po turecku” (mój wybór). Do szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, zalać je gorącą kawą (dzięki czemu momentalnie stanie się zimna, trzeba jednak uważać, żeby nie lać gorącego płynu bezpośrednio na ścianki szklanki bo może pęknąć). Każdą ze szklanek uzupełnić zimnym mlekiem. Nie trzeba mieszać, dzięki temu uzyskujemy ładny efekt rozwarstwienia jak z kawiarni.Serwować ze słomką i może czymś słodkim? ;) Przepis na czekoladowe ciasto ze zdjęć już niedługo.
Ja zabieram kawę i lecę na taras odpoczywać i cieszyć się pogodą ;) A Wy? Gdzie będziecie się cieszyć swoją własnoręcznie przyrządzoną kawą mrożoną?Bezglutenowe lato PrzepisyTaginapojeAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZdrowa dieta bezglutenowa - jadłospis na cały dzień cz. 2Następny wpisCiasto czekoladowe bez jajekCiasto czekoladowe bez jajekPyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +Lemoniada pietruszkowaCzyste orzeźwienie z dużą dawką witaminy C. Kto ni [...] Czytaj dalej +Klasyczne tiramisuPrawdziwe tiramisu zjadłam pierwszy raz w Rzymie w [...] Czytaj dalej +Proste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +