Wykonanie

Ostatnio zostałam wielką fanką
bezy, pasuje mi do wszystkiego i ze wszystkim ;) W muffinach w stylu brownie powoduje przełamanie tekstury, jedmy mięciutkie brownie i kruchą
beze, a także kwaśne
owoce i kruchą
beze, po prostu pasuje mi tu pod każdym względem i jakoś nie mogłam się powstrzymać;)Składniki (12 sztuk):100g
gorzkiej czekolady,100g
masła,100g
mąki,150g
cukru,2
jajka,150g mrożonych wiśni/malin/truskawek (warto dodać, ale można pominąć),1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Gorzką czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej (wkładając połamaną
czekoladę i
masło razem do miseczki – od początku muszą się roztapiać razem, żeby się połączyć).
Jajka zmiksować z
cukrem, przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia, zmiksować ponownie.
Czekoladę z
masłem lekko przestudzić i dodać do ciasta, wymieszać do połączenia składków, na końcu wmieszać
owoce.Ciasto rozłożyć do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami mniej więcej do 1/2-3/4 wysokości.
Beza:3
białka jaj,6 łyżek
cukru pudru.
Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier. Rozłożyć do foremek około dwie łyżki
bezy do każdej z nich, mogą lekko wystawać ponad papilotkę i jeszcze urosną.Piec w 180 ° C przez 20min, sprawdzając czy nie rumienią się za szybko, później przez 10min studzić przy otwartym piekarniku, następnie na kratce. Można jeść jeszcze lekko ciepłe ciesząc się momentem wbijania łyżeczki w kruchą
bezę i natrafiania na przepyszną masę
czekoladową… Bardzo polecam! :)

Desery Muffiny i babeczki PrzepisyTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisSzarlotka z
beząNastępny wpisNaleśniki z
seremBrownie bez
mąkiBrownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wyk [...] Czytaj dalej +Brownie z
masłem orzechowymTen przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzk [...] Czytaj dalej +
Czekoladowe muffinki brownie z kremem z
marakuiUwielbiam te babeczki! Są po prostu przepyszne, sm [...] Czytaj dalej +Wegańskie brownie bezglutenoweMyślę, że to ciasto zadowoli wszystkich: wielbicie [...] Czytaj dalej +