ßßß Cookit - przepis na Mielone w waflu

Mielone w waflu

nazwa

Wykonanie

Znudził Wam się zwykły mielony? Spróbujcie metody, którą poznałam u teściowej - kotlety mielone w waflu. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to kształt - są kwadratowe. Kolejne - po przekrojeniu, że coś je dodatkowo "zamyka" od góry i dołu. To właśnie wafel. Pomysł ciekawy na imprezę - przecież możemy następnym razem przygotować kotlety... trójkątne? Na pewno zaskoczymy naszych gości :)
Składniki:
600 g mięsa mielonego
3 jajka
4 wafle
1 cebulka
1 czerstwa kajzerka
sól
pieprz
słodka papryka
ulubione zioła
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Wystudź i dodaj do mięsa. Kajzerkę namocz, wyciśnij i również dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i paryką. Dodaj zioła i 1 jajko. Dokładnie wymieszaj.
Na jednym waflu rozsmaruj ok. 1-5 cm warstwę mięsa mielonego - dokładnie do samych brzegów. Następnie przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. "Nadziane" wafle potnij według uznania - na kwadraty, prostokąty, trójkąty...
Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu do zrumienienia.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/04/mielone-w-waflu.html