Wykonanie
Znudził Wam się zwykły mielony? Spróbujcie metody, którą poznałam u teściowej - kotlety mielone w
waflu. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to kształt - są kwadratowe. Kolejne - po przekrojeniu, że coś je dodatkowo "zamyka" od góry i dołu. To właśnie
wafel. Pomysł ciekawy na imprezę - przecież możemy następnym razem przygotować kotlety... trójkątne? Na pewno zaskoczymy naszych gości :)
Składniki:600 g
mięsa mielonego3
jajka4
wafle1
cebulka1 czerstwa
kajzerkasólpieprzsłodka paprykaulubione
ziołabułka tartaolejSposób przygotowania:
Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na
oleju. Wystudź i dodaj do
mięsa.
Kajzerkę namocz, wyciśnij i również dodaj do
mięsa. Dopraw
solą,
pieprzem i
paryką. Dodaj
zioła i 1
jajko. Dokładnie wymieszaj.Na jednym
waflu rozsmaruj ok. 1-5 cm warstwę
mięsa mielonego - dokładnie do samych brzegów. Następnie przykryj drugim
waflem i lekko dociśnij. "Nadziane"
wafle potnij według uznania - na kwadraty, prostokąty, trójkąty...Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Smaż na
oleju, na małym ogniu do zrumienienia.