ßßß Cookit - przepis na Chiński bulion z mięsnymi kulkami

Chiński bulion z mięsnymi kulkami

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie ? Mnie smaki tamtego dnia wręcz prześladują. Pisałam już, że było to moje pierwsze zetknięcie z kuchnią chińską, a do tego w tak intensywnej dawce... Zupa, którą zaprezentowała nam "Kaśka" ma w sobie wszystkie towarzyszące nam na warsztatach smaki... Spróbujcie :)
Składniki:
200 g mięsa mielonego
2 łyżki bulionu drobiowego House of Asia
1 łyżka sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżka oleju z prażonego sezamu House of Asia
1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 gałązki dymki
1 białko jajka
pęczek świeżej kolendry
1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę bulionu drobiowego.
Mięso mielone wymieszaj z imbirem, sosem sojowym, sosem ostrygowym, olejem z sezamu i 1 łyżką bulionu. Przy użyciu łyżki rób małe kulki mięsne i wkładaj je delikatnie do wrzącej wody. Gotuj 3 minuty.
Do miseczki włóż pokrojoną kolendrę i kilka kropel oleju z sezamu. Włóż kulki mięsne i rozlej zupę.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/08/chinski-bulion-z-miesnymi-kulkami.html