Wykonanie
Chleb na zakwasie numer 3. Efekt? Tym razem średnio udany, przynajmniej z mojego punktu widzenia. Nie wyrósł tak, jak bym chciała. Ale
wrócę do tego przepisu, bo był przepyszny.

Składniki:350 g zakwasu żytniego200 g
mąki żytniej240 g
mąki pszennej250 ml letniej
wodypłaska łyżka stołowa
solimajeranek,
czarnuszka,
rozmaryn,
kminek... - według uznania

Sposób przygotowania:Wszystkie składnik włóż do miski i wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Następnie odstaw przykryte ściereczką ciasto na 30 minut, po tym czasie znów wyrób i uformuj bochenek. Odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Zwilż górę
chleba wodą i wstaw do nagrzanego do 230 st. piekarnika, który po wstawieniu do niego
chleba spryskaj
wodą.Po 10 minutach obniż temperaturę do 200 st., po kolejnych 10 minutach obniż do 180 st i piecz jeszcze 40 minut.