Wykonanie
Łosoś Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego
łososia peklowanego w
soli, cukrze i
koperku. Początkowo byłam sceptyczna - nie przekonuje mnie surowa
ryba sama w sobie (stąd też moje
opory przed sushi). Przygotowałam go jednak...Smak? Prze-py-szny! Idealny :) W mojej rodzinie nie znalazł się nikt, kto zarzuciłby temu łososiowi cokolwiek... Filet o wadze 1200 g... po prostu zniknął :) Nawet moja czterolatka go pokochała :)
Składniki:600 g filetu z
łososia2 łyżki
soli2 łyżki
cukru1 łyżka
pieprzupęczek
koperkuSposób przygotowania:Umytego i osuszonego
łososia ułóż w naczyniu - najlepiej szklanym, skórką do dołu. Następnie natrzyj różową część
łososia mieszanką
soli i
cukru oraz posyp świeżo zmielonym
pieprzem. Całość przykryj grubo posiekanym
koperkiem. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 72 godziny do lodówki.Po upływie tego czasu osącz z powstałej zalewy i
ostrym nożem tnij cienkie plasterki.Gravlax jadamy jako dodatek do kanapek, grzanek,
serków twarogowych...