Wykonanie
Kto się boi przygotować gęś? Ja też :)
Gęś na zdjęciach jest dziełem mojej mamy. Przepis też :) "Po znajomości" kupiłyśmy
gęś prawdziwie ekologiczną.
Mięso było rewelacyjne. Jeśli macie możliwość zakupu właśnie takiej, nie wahajcie się :)
Gęś była fantastyczna, dlatego nie czekajcie! Próbujcie! :)

Składniki:1 sprawiona
gęś (ok. 5 kg)100-150g
suszonych owoców (namoczonych na noc lub np. z kompotu wigilijnego)2-3 łyżki
majeranku3
jabłka2
cebulesólpieprzgałka muszkatołowacukier300g
soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)2 łyżki
mąki ziemniaczanej100g
suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:Przygotuj farsz:
Owoce odcedź i pokrój na kawałki.
Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Cebule obierz i posiekaj. Wymieszaj
owoce suszone z
jabłkami,
cebulą i
majerankiem. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem, gałką i
cukrem.Piekarnij rozgrzej do 175 st.
Gęś umyj i osusz. Natrzyj ją z wierzchu i w środku
solą i
pieprzem i napełnij farszem.
Tuszkę zepnij wykałaczkami i obwiąż bawełnianą nitką. Zwiąż nóżki, skrzydełka zawiń pod spód i także zwiąż.
Gęś ułóż na kratce postawionej w brytfannie - tak, by wytapiający się tłuszcz mógł swobodnie spływać. Piecz około 4,5 - 5 godzin. Około 45 minut przed końcem pieczenia wymieszaj 100ml
wody z łyżką
soli i co 10 minut smaruj
gęś powstałą solanką na zmianę z tłuszczem z brytfanki.Gdy
gęś się piecze, przygotuj sos.
Sokiem jabłkowym zalej
suszoną żurawinę i zagotuj. Przypraw
solą i
cukrem. Zagęść
mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szkl. zimnej
wody. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
Gęś wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z sosem. Możesz serwować z pyzami, kluskami śląskimi... Tak jak lubisz :)