Wykonanie
Spytacie pewnie co to takiego te Gomasio. To
sól sezamowa, która jest przygotowywana na kilka sposobów, cudowna i rewelacyjnie poprawia smak dań. Dodaje się ją do warzyw,
ryżu,
kaszy ja polubiłam ją bardzo na
chlebie z
masłem i sałatkach. A jak smakuje z
twarożkiem.Przypomniała mi o niej Małgosia a przepis pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Szkoła na widelcu". Są pewnie różne wersje jej przygotowania a chodzi mi konkretnie o dodatki, spotkałam się z tym, że dodaje się sam
sezam, dodaje się
pestki dyni. Musicie popróbować i ocenić jaka wersja wam najlepiej odpowiada. A naprawdę warto ją zrobić, pracy przy tym mało i troszku ćwiczeń na bicepsy przy moździerzu.Zapraszam :-)Składniki:- 5 łyżek
siemienia lnianego- 5 łyżek
sezamu- 3-4 łyżeczki
soli - ja dałam różową himalajskąWykonanie:Wszystkie składniki podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą rumianego koloru i zapachu o nucie orzechowej. Najlepiej cały czas mieszać i nie dawać zbyt dużego ognia. W oryginalnym przepisie jest 5 łyżeczek
soli, ale ja
daje zdecydowanie mniej. Wszystko razem wrzucamy porcjami do moździeża i rozcieramy. Jak
dawałam po 1, 5 łyżki, wtedy się najlepiej rozcierało. Przesypujemy do słoiczka. Pysznie smakuje w sałatkach, na
chlebie z
masłem czy
pomidorem, nawet
jajko na miękko jest takie jakieś lepsze w smaku, do warzyw, do
kaszy i
ryżu, do
makaronu, zastosowań jest mnóstwo. Nic was nie ogranicza. Ja bardzo lubię
pieczywo chrupkie a posmarowane
masłem i posypane gomasio lub w towarzystwie
twarożku smakuje rewelacyjnie.
Pieczywo chrupkie gryczane trafiło w mój gust i uwielbiam je chrupać.