ßßß Cookit - przepis na Gomasio

Gomasio

nazwa

Wykonanie

Spytacie pewnie co to takiego te Gomasio. To sól sezamowa, która jest przygotowywana na kilka sposobów, cudowna i rewelacyjnie poprawia smak dań. Dodaje się ją do warzyw, ryżu, kaszy ja polubiłam ją bardzo na chlebie z masłem i sałatkach. A jak smakuje z twarożkiem.
Przypomniała mi o niej Małgosia a przepis pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Szkoła na widelcu". Są pewnie różne wersje jej przygotowania a chodzi mi konkretnie o dodatki, spotkałam się z tym, że dodaje się sam sezam, dodaje się pestki dyni. Musicie popróbować i ocenić jaka wersja wam najlepiej odpowiada. A naprawdę warto ją zrobić, pracy przy tym mało i troszku ćwiczeń na bicepsy przy moździerzu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek sezamu
- 3-4 łyżeczki soli - ja dałam różową himalajską
Wykonanie:
Wszystkie składniki podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą rumianego koloru i zapachu o nucie orzechowej. Najlepiej cały czas mieszać i nie dawać zbyt dużego ognia. W oryginalnym przepisie jest 5 łyżeczek soli, ale ja daje zdecydowanie mniej. Wszystko razem wrzucamy porcjami do moździeża i rozcieramy. Jak dawałam po 1, 5 łyżki, wtedy się najlepiej rozcierało. Przesypujemy do słoiczka. Pysznie smakuje w sałatkach, na chlebie z masłem czy pomidorem, nawet jajko na miękko jest takie jakieś lepsze w smaku, do warzyw, do kaszy i ryżu, do makaronu, zastosowań jest mnóstwo. Nic was nie ogranicza. Ja bardzo lubię pieczywo chrupkie a posmarowane masłem i posypane gomasio lub w towarzystwie twarożku smakuje rewelacyjnie. Pieczywo chrupkie gryczane trafiło w mój gust i uwielbiam je chrupać.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/gomasio.html