Wykonanie

Coś dla prawdziwych mięsożerców!A mianowicie SZTEJK!
Stek półkrwisty jest najczęściej przyrządzanych ze
steków wołowychWbrew pozorom rodzai jest więcej niż 3 (krwisty, półkrwisty, wysmażony) jest ich 6:Blue–stek bardzo krwisty
Rare-
stek krwistyMedium
rare –
stek średnio krwistyMedium –
stek średnio wysmażonyMedium Well –
stek dobrze wysmażonyWell done –
stek bardzo dobrze wysmażonywięcej inf na stronie: tutaj

Początkowo miałam
opory przed przyrządzaniem takiego obiadu, jednakdobrze, że zniknęły :)Składniki (2 porcję)~2 kawałki
polędwicy wołowej min 3 cm (po ok 250-300g)~łyżka
oleju rzepakowego~2 kosteczki
masłasól,
pieprz,
płatki chili~2
kolby kukurydzyWykonanie:Ja wykonywałam dwa rodzaje
steku, dla narzeczonego -wysmażony :)
mięsko wyjmujemy przynajmniej pół godz przed przyrządzaniem z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.Solimy i
pieprzymy z dwóch stronUkładamy na rozgrzany tłuszcz,
olej - i teraz ważne, nie używamy
masła, ponieważ ma niską temperaturę dymienia i może zniszczyć mięcho- początkowo wysoką temp zmniejszamy po minucie i smażymy dalej. Dla
steku średnio- wysmażonego 3,5-4 minuty z każdej strony dla 4 cm
steka, dla wysmażonego po 5 minut. Po usmażeniu
mięsko musi odpocząć parę minut aby
soki nie uciekły.Dlatego przekładamy go do innego naczynia i wkładamy jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minutki.
Kukurydzę gotujemy w wodzie posłodzonej jedną łyżeczką
cukru- nie solimy bo wtedy
kukurydza stwardnieje- wyjmujemy i dopiero solimy do smaku- możemy również położyć troszeczkę
masła na nią.

Wykładamy
stek na talerz kładziemy kosteczkę
masła na górę, układamy obok
kukurydzę i prószymy wszystko
chili (przepis).Mój
stek należy do 3-go stopnia wysmażenia a mianowicie: średnio krwistypół minutki dłużej i byłby średnio wysmażony

Mojego narzeczonego
stek ma piąty stopnień wysmażenia a mianowicie: Dobrze wysmażonyChociaż z cieńszej strony nawet bardzo dobrze wysmażony.Dla mnie taki
stek jest troszkę za mało soczysty :)