Wykonanie
Szybki i smaczny pomysł na
kiełbasę. Niemiecka klasyka. Ponieważ w Polsce nie znalazłam
póki co odpowiednika
kiełbasy, jaką
jadłam w Berlinie, zastępuję ją więc zwykłą
kiełbasą lub
kiełbasą białą pieczoną. W obu wersjach świetnie smakuje. W zasadzie, cała atrakcją tego dania jest sos, więc
dajcie po prostu taką
kiełbasę, jaka najbardziej Wam smakuje. Może ktoś z Was zdecyduje się w majowy weekend na grillowanie? Jeśli nie,
kiełbaskę można także przygotować w domu. Polecam :)
1 puszka
pomidorów2 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
octu2 łyżeczki
sosu Worcestershire1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
curry( ew. szczypta
pieprzu cayenne)
kiełbasaKiełbasę upiec. W międzyczasie przygotować sos.
Pomidory przełożyć do rondla. Jeśli używamy całych - pokroić je drobno. Dodać
miód,
ocet,
sos Worcestershire,
paprykę i
curry. Wymieszać. Gotować kilka minut, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje.Na końcu oprószyć
mąką pszenną i wymieszać. Chwilę gotować.
Kiełbasę podawać z sosem i frytkami lub świeżym
pieczywem.