Wykonanie

Takie
ciasteczka to bardziej świąteczna ozdoba niż deser ale oczywiście są zupełnie jadalne. Są proste do zrobienia ale wymagają sporo czasu i cierpliwości. Oczywiście mogą być udekorowane w dowolny sposób jaki tylko wyobraźnia nam podpowiada, ja nie mam specjalnych zdolności plastycznych ale mojej córeczce bardzo się podobały.Składniki: na kruche
ciasteczka:300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli na dekoracje:1
białkołyżka
wódkiszklanka
cukru pudrubarwniki spożywczepisaki spożywczejadalny marker (do robienia oczu )Składniki ciasta zagnieść, ciasto owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować i foremkami wycinać
ciasteczka. Piec w 200*C kilka minut aż się zrumienią. Wystudzić.
Białko utrzeć z
cukrem pudrem i
wódką. Podzielić na kilka miseczek i zawartość każdej zabarwić barwnikiem.
Lukier przełożyć wo worka cukierniczego i najpierw obrysować nim kontury
ciastek. Następnie pędzelkiem wypełnić resztę. Odstawić
ciastka żeby
lukier zastygł a dopiero wtedy rysować oczy.