Wykonanie

Powoli dochodzę do wniosku, że jestem uzależniona od pieczenia
ciasteczek. Zresztą nie tylko ja, bo moja córcia wczoraj wieczorek oświadczyła stanowczo, że chce piec
ciastka. I tak się uparła, że nie było rady. Zresztą nie miałam nic przeciwko. Bawiłyśmy się więc w wycinanie i obtaczanie
ciasteczek w posypkach. A tych za sprawą sklepu Słodki Świat mam ostatnio w domu mnóstwo. Pomieszałyśmy więc wszystkie razem i tak powstała kolorowa otoczka do markiz
nadziewanych czekoladowym kremem.Składniki: na ciasto:275 g
mąki200 g
masła70 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soli na krem:100 g
masła2 łyżki
kremu czekoladowego typu Nutellałyżka
wódkido posypania:1/3 szklanki kolorowej posypki cukrowej
Masło posiekać z
mąką. Dodać
żółtka, przesiany
cukier puder i
sól. Całość zagnieść, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Następnie rozwałkować na podsypanym
mąką blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec kilka minut w 220*C aż się zarumienią. Wystudzić.
Masło utrzeć na biało, następnie dodać
krem czekoladowy a na końcu
wódkę. Kremem smarować
ciasteczka i zlepiać po dwa. Obtaczać je w posypce tak, żeby przyklejała się do kremu.

inspiracja