ßßß
Biszkopt z tego przepisuSkładniki na masę:- 700 ml śmietanki 30 lub 36%- 500 g mascarpone- 200 g czekolady (po 100 g gorzkiej i mlecznej)- pół szklanki cukru pudru- 300 g wiśni wydrylowanych świeżych, mrożonych lub z kompotu- 100 ml likieru wiśniowego na spirytusie- 100 ml soku z wiśniwiśnie moczyć w likierze minimum godzinę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Śmietankę lekko ubić, dodać cukier a na koniec serek mascarpone i dokładnie wymieszać.Dodać do masy ostudzoną czekoladę oraz namoczone i odsączone wiśnie.Wszystko wymieszać.Biszkopt przeciąć na trzy części.Każdą z części porządnie nasączamy pozostałym likierem wymieszanym z sokiem z wiśni.Wszystkie częsci tortu przekładamy masą. Cały tort również równo pokrywamy masą czekoladową.Na wierz rozpuszczamy dodatkową tabliczkę gorzkiej czekolady i wylewamy na wierzch. Boki dekorujemy płatkami migdałowymi. Na wierzch, gdy czekolada zastygnie możemy położyć owoce.SMACZNEGO!!!