ßßß
Kiedy upiekę chleb, bardzo lubię przygotować też coś pysznego do posmarowania kanapek. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z warzywnymi pastami do pieczywa i najbardziej lubię te z fasoli. Dzisiejsza wersja to moja ulubiona pasta z dodatkiem zielonego pesto - naprawdę można nie uwierzyć, że jej głównym składnikiem jest fasola:) Taka aromatyczna pasta będzie świetna do posmarowania grzanek; ja zawsze łączę ją z plastrami pomidora, które wspaniale komponują się z bazylią. Smacznego:)puszka białej fasoli,3-4 czubate łyżeczki zielonego pesto (może być więcej lub mniej),2-3 łyżeczki jogurtu greckiego,opcjonalnie łyżka startego parmezanu,ew. sól, pieprz, chili (do smaku)Odsączoną fasolę i pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.