Wykonanie
Parę dni temu opublikowaliśmy przepis na
likier krówkowy z
cukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy
mieli dwa różne
likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto
mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani
kawy, ani
wanilii. Ale nie bójcie się, jest równie smaczny. A robi się go błyskawicznie.460 g masy kajmakowej640 g
mleka zagęszczonego niesłodzonego410 ml
wody370 ml
spirytusu 95% (ok. 295 g)Wszystko poza
spirytusem wlewamy do garnka i mieszamy, podgrzewając na malutkim ogniu. Jak się masą kajmakowa ładnie połączy z
wodą i
mlekiem to zdejmujemy garnek z ognia, studzimy i dolewamy
spirytus. Butelkujemy i chowamy do lodówki na 1-2 dni żeby się smaki nieco przegryzły.Smacznego!