Wykonanie
Poziom trudnościW tym roku robię
nalewkę za
nalewką. Zrobiłam ich już tak dużo, że chyba zrobię z nich prezenty świąteczne. Gdy usłyszałam o
nalewce z kukułek, pomyślałam że musi być bardzo dobra, bo przecież kukułki są bardzo dobre. I nie pomyliłam się –
nalewka z kukułek jest pyszna.Porcja na ok. 1200 ml
nalewki (1 butelka 0,7 l i jedna 0,5 l)Składniki:250 g kukułek500 ml
wódki 40%100 ml
spirytusu 95%500 g
zagęszczonego mleka niesłodzonegoSposób przygotowania:
Cukierki umieścić w blenderze i zmiksować na pył lub włożyć do grubej foliowej
torebki i zmiażdżyć tłuczkiem do
mięsa lub wałkiem do ciasta. Przełożyć do słoja i zalać
wódką. Odstawić do czasu rozpuszczenia wszystkich kukułkowych kawałków, często wstrząsać. Dodać
spirytus i całe
zagęszczone mleko, wymieszać. Płyn przelać przez gęste sito i rozlać do butelek.Smacznego!