Wykonanie
Poziom trudności
Nalewka z pigwowca to
nalewka wyjątkowa, rozgrzewająca i lecznicza. Pigwowiec jest często
mylony z
pigwą, a pigwowiec i
pigwa to wcale nie to samo.
Pigwa to drzewo, kwitnące na biało i dające bardzo duże
owoce (wielkości
jabłek). Pigwowiec to krzew ozdobny, rosnący w naszych ogrodach, często jest także żywopłotem. W Polsce najczęściej spotykany jest pigwowiec japoński dorastający do wysokości około 1-2 metrów, jego kwiaty mają intensywny czerwony lub czerwono-
pomarańczowy kolor.
Owoce pigwowca są żółte, kwaśne i twarde, ale przy tym bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na
nalewki, sok do
herbaty czy
dżem.
Nalewka im jest starsza tym ma ciekawszy smak i jest coraz ciemniejsza (od koloru żółtego, po brunatny). Na zdjęciach prezentuję siedmioletnią
nalewkę z pigwowca.Składniki:1 kg
owoców pigwowca1 kg
cukru½ litra
spirytusu 95%½ litr
wódkiSposób przygotowania:
Owoce pigwowca umyć i pokroić w ćwiartki. Usunąć wszystkie pestki.
Owoce wrzucić do słoja, dosypać
cukier, przykryć płócienną lub lnianą ściereczką i odstawić na ok. 10 dni (od czasu do czasu wszystko zamieszać).
Po tym czasie
syrop odlać do innego naczynia i dodać do niego
spirytus, szczelnie zakręcić. Słoik z
owocami zalać
wódką, żeby wyciągnąć z nich resztę „dobra” i odstawić na ok 7 dni (zakręcony). Po tym czasie zlać
wódkę i przelać ją do wcześniej zlanego
syropu ze
spirytusem, wymieszać, rozlać do butelek. Butelki schować w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Im
nalewka starsza, tym lepsza.
Smacznego!