Wykonanie
Nalewka według naszych, rodzinnych wierzeń jest doskonała na zimowe dni w celu rozgrzania lub jako środek przeciwko pierwszym objawom przeziębienia. Skoro już się leczyć to tylko ulubionymi specyfikami. Do kuracji przeważnie wykorzystujemy pigwówkę lub
wiśniówkę. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku 🙂Pigwówka jest tuż za
wiśniówką jedną z najbardziej pożądanych
nalewek w naszych rodzimych stronach. Przeważnie robi się ją na
spirytusie aczkolwiek na potrzeby naszego przepisu postanowiliśmy wykonać ją na tradycyjnej
wódce. Efekt jest nadal bardzo zadowalający i gorąco zachęcamy do przetestowania.A Ty kiedy sięgasz po domowe
nalewki i jakie są Twoje ulubione?
Składniki:400 g
owoców pigwowca japońskiego400 g
cukru0,5 l
wódki100 ml
spirytusu 95%Przygotowanie:Dojrzałe, mocno żółte
owoce pigwowca dokładnie wymyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane
owoce umieść w dużym, szczelnym słoju. Zasyp je
cukrem i zalej
wódką. Całość dokładnie zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie. Staraj się codziennie poruszać słojem, co spowoduje szybsze rozpuszczenie
cukru i wymieszanie składników. Po tym czasie dolej do
nalewki spirytus i pozostaw szczelnie zamknięte jeszcze przez ok. 2 tygodnie. Kiedy
nalewka będzie gotowa zlej ją za pomocą gazy do butelek.Gotową
nalewkę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Inny sposób na rozgrzanie?Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na zimową
herbatę:
Herbata rozgrzewająca – przepis