Wykonanie
Jakiś czas temu wspominałem o
cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla
Madzi. Ostatnio był
likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne. Jak się pospieszycie to jeszcze przed świętami zdążycie zrobić. Taki
likier to zarówno fajna rzecz żeby na stół postawić i gości poczęstować jak również fantastyczny pomysł na prezent dla
bliskich. Zwłaszcza kobiety się ucieszą. To delikatny napitek, w sam raz do spożywania na babskich imprezach.Ten
likier na raczkach oparłem na identycznym pomyśle co wcześniejszy na werthersach. Pomysł sprawdzony więc nie było potrzeby nic zmieniać. Jeżeli lubicie raczki to ten
likier pokochacie. Taka raczkowa esencja lekko wzmocniona
alkoholem. I wcale nie za słodkie, przekonałem się że można cały wieczór przy tym przesiedzieć i w gronie przyjaciół wypić butelkę bez najmniejszego problemu.Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.360 g
cukierków raczków500 g
mleka zagęszczonego niesłodzonego320 ml
wody270 ml (czyli około 215 g)
spirytusuCukierki wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Nie chodzi o to żeby zagotować, po prostu w ciepłej wodzie
cukierki się szybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia
cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy
mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu
cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy
mleko i
spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie
likier jest gotowy do picia.Smacznego!