Wykonanie
Bardzo lubię
likierki ale nigdy ich nie robiłam . ten jest pierwszy:) Ma cudowny aromat i jest bardzo smaczny :) Planuję zrobić teraz ciasto Świerszcz :) Zapraszam na kieliszeczek :)
Likier " Miętusek "- 30 dkg
cukierków miętowych- 1 szklanka
cukru- około 70 ml
wody- 150 ml
spirytusuCukierki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej
wody , na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy
cukierki się rozpuszczą dodajemy
cukier. Gdy
cukier się rozpuści próbujemy .
Cukierki miętowe są o różnej mocy- trzeba spróbować czy nie trzeba dosłodzić lub dolać
wody. Ja miałam mocno
miętowe więc dolałam jeszcze
wody. Kiedy całość ostygnie dodajemy
spirytus, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.