Wykonanie
Z resztki
mięty jaka mi pozostała postanowiłam zrobić
nalewkę miętową. Działa łagodząco na
bóle brzucha, żołądka, pomaga w niestrawnościach. Likwiduje wzdęcia i obniża ciśnienie.Przepis znalazłam na tej stronie klik .
Składniki :pęczek świeżych liści
mięty pieprzowej0,5 litra
spirytusu0,75 litra
wody0,30 kg
cukruOpis wykonania :1. Umyte i osuszone liście
mięty wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy
spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie filtrujemy przez gazę, mieszamy z
syropem z
wody i
cukru, jeszcze raz przelewamy przez gazę.2.
Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający
miętowy smak i zapach.Moc
nalewki jak również jej
słodycz regulować należy wg własnego uznania.
Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy