Wykonanie
Poziom trudności
Mięta charakteryzuje się świeżym, pięknym smakiem i zapachem, zielonym kolorem oraz szerokim zastosowaniem w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie.
Mięta jest polecana w schorzeniach układu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych. Stosuję się ją w nieżytach górnych dróg oddechowych (na kaszel, katar, na stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej). W kosmetyce
mięta ma zastosowanie w produkcji pasty i płynów do zębów, szamponów, perfum, wód kolońskich i świec zapachowych. Ja często używam
mięty w kuchni. Do przyprawiania
kaszy bulgur i
jagnięciny, do pierogów, sałatek, do przygotowania lemoniady i pysznej, świeżej, smacznej
nalewki.
Składniki:1 duża garść świeżo zerwanej
mięty1 l
spirytusu250 ml przegotowanej zimnej
wodySyrop:750 ml
wody½ kg
cukruSposób przygotowania:Liście
mięty umieścić w sporym słoju.
Zalać je ½ l
spirytusu i 1 szklanką przegotowanej zimnej
wody.
Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Przygotować
syrop. Zagotować
wodę z
cukrem, wystudzić. Połączyć w słoju razem – nalew,
syrop i pozostały
spirytus (½ litra).
Odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie
nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
Smacznego!