ßßß Cookit - przepis na Nalewka miętowa

Nalewka miętowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Poziom trudności
Mięta charakteryzuje się świeżym, pięknym smakiem i zapachem, zielonym kolorem oraz szerokim zastosowaniem w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie. Mięta jest polecana w schorzeniach układu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych. Stosuję się ją w nieżytach górnych dróg oddechowych (na kaszel, katar, na stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej). W kosmetyce mięta ma zastosowanie w produkcji pasty i płynów do zębów, szamponów, perfum, wód kolońskich i świec zapachowych. Ja często używam mięty w kuchni. Do przyprawiania kaszy bulgur i jagnięciny, do pierogów, sałatek, do przygotowania lemoniady i pysznej, świeżej, smacznej nalewki.
Składniki:
1 duża garść świeżo zerwanej mięty
1 l spirytusu
250 ml przegotowanej zimnej wody
Syrop:
750 ml wody
½ kg cukru
Sposób przygotowania:
Liście mięty umieścić w sporym słoju.
Zalać je ½ l spirytusu i 1 szklanką przegotowanej zimnej wody.
Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić. Połączyć w słoju razem – nalew, syrop i pozostały spirytus (½ litra).
Odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/05/nalewka-mietowa