Wykonanie
Jesień już na dobre z nami. Las za domem powoli gubi swoje liście, a to oznacza, że wraz z pięknymi kolorami przychodzą też przeróżne choróbska : ( Ja już swoje odbębniłam, ale za to pomyślałam sobie, że wstawię Wam mój przepis na
likier miętowy. Świetnie rozgrzewa, więc od razu pomaga każdemu zmarźlakowi : )Przygotowanie:8 łyżek suszonych lub świeżych liści
mięty wsypać do butelki. Wlać 0,25l
spirytusu i 0,25l
wody. Zakorkować i odstawić na tydzień.Po tygodniu:Przegotować
syrop z 0,25l
wody i 1kg
cukru. Do gorącego przesączyć wyciąg z
mięty i wlać 0,5l
spirytusu. Wszystko razem dobrze zamieszać i wlać do butelek.
Likier jest dobry po upływie 2 miesięcy.