Wykonanie
Znana także jako ajsówka, smerfówka, błękitne złoto.Klasyczna studencka
nalewka, każdy mieszkaniec akademika jej próbował. Polecam szczególnie gdy ktoś ma jakieś tanie źródło
spirytusu (np. Rosja albo dziadek ze wsi)Składniki:-0.4 litra
spirytusu-0,5 litra
wody-300g
cukierków ice (ja użyłem tych z biedronki)Przygotowanie:
Cukierki zalewamy wrzącą
wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, można dodatkowo lekko podgrzewać żeby przyspieszyć cały proces choć i bez tego po kilku minutach wszystko się ładnie rozpuszcza. Czekamy aż uzyskany
syrop całkowicie ostygnie i wlewamy do niego
spirytus. Przelewamy iceówke do butelek i odkładamy do lodówki na przynajmniej kilka dni żeby się przegryzła.Można dowolnie zmieniać proporcje składników w zależności od pożądanego kopnięcia oraz stopnia słodkości. Wchodzi bardzo dobrze, bez przepitki.
Koszt całości dla podanych składników: 39 zł (za leciutko ponad litr), jest więc to całkiem tanie wyjście jeśli zależy nam na naprawdę dobrym,
smakowym alkoholu.