Wykonanie

Mimo że już niemal na wszystkich blogach kulinarnych króluje
rabarbar, ja wstrzymam się z nim jeszcze chwilę i przedstawię Wam coś bardziej rozpustnego. A jak o rozpuście
mowa to nie może zabraknąć mojej ukochanej
bezy. Tym razem zmierzyłem się z
bezą czekoladową, którą przełożyłem fantastycznym kremem z
orzechami włoskimi. Co prawda klimat dosyć jesienny, ale za oknem co drugi dzień nowa jesień :D
beza:6
białek360 g
cukruok. 80 g
gorzkiej czekoladyBlachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nich dwa
okręgi o średnicy ok. 18-20 cm zachowując odstęp.
Czekoladę posiekać i odstawić.
Białka oraz
cukier umieścić w szklanej lub metalowej misce i zamieszać. Miskę z jej zawartością zawiesić nad rondlem z gotującą się
wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni
wody. Całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia
cukru (sprawdzać
między palcami) cały czas mieszając. Kiedy
cukier się rozpuści zdjąć miskę z rondla i odstawić, a następnie ubijać mikserem przez 10 minut. Po tym czasie masa powinna być bardzo gęsta i sztywna. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie posiekaną
czekoladę (powinna się rozpuścić w białkach). Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części i wyłożyć na odrysowane
okręgi na papierze do pieczenia.
Bezę suszyć przez ok. 2-2,5 godziny w piekarnika rozgrzanym do 80 º -90 º C.
Bezę pozostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na ok. 15 minut. Następnie włożyć
między drzwiczki drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.krem:400 g kremówki 36%100-150 g
mascarpone100 g
orzechów włoskich1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1-2 łyżki
cukru pudruOrzechy zmiksować drobno przy pomocy blendera. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i nadal miksując dodawać stopniowo
mascarpone,
cukier puder oraz ekstrakt
waniliowy. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie zmiksowane
orzechy. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką o szerokim otworze (użyłem 195 LVCC) i wycisnąć na wystudzony spód
bezowy. Całość przykryć drugim blatem, a wierzch ozdobić czekoladowymi wiórkami oraz drażami.Smacznego! :)
