Wykonanie
Odkryłam ostatnio ... że inna nazwa
bakłażana to psianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli ...
gruszka miłosna. Podobno pierwotnie nosił także nazwę "szalone
jabłko" gdyż podejrzewano, że może wywoływać epilepsję:) Kto by pomyślał ! ;) Na szczęście aktualnie nie grożą nam z powodu jego zjedzenia tego typu objawy, więc czym prędzej bierzmy się za przygotowanie tej ciekawej rośliny !Składniki:2
bakłażany250 g mielonej
łopatki1
cebulapomidory krojone w puszce
oliwasólpapryka słodkapieprz cayenneczosnek granulowany8 plastrów
mozzarelli w plastrachPrzygotowanie:
Bakłażany myjemy, wydrążamy z nich środek i kroimy go w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i szklimy na niej
cebulę. Po chwili dodajemy mieloną
łopatkę i ją spiekamy. Gdy będzie dobrze przypieczone dodajemy do niej wnętrze
bakłażana. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy
pomidory z puszki i doprawiamy
solą,
papryką słodką,
pieprzem cayenne i
czosnkiem granulowanym.
Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym spryskanym
oliwą. wypełniamy je przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez 35 minut. Następnie na wierzch
bakłażanów kładziemy plastry
mozzarelli i zapiekamy je jeszcze przez 10 minut.Smacznego ;) !




