Wykonanie
Jeśli chcecie zrobić zwijane koreczki ze
śledzi to moskaliki nadają się do tego idealnie bo filety z nich zrobione są nie za duże i wygodnie je zrolować. Wcześniej zamarynowane mają już swój smak, ale odpowiednimi dodatkami można je jeszcze podrasować. A koreczki to doskonała przekąska na każdą imprezę bo Polacy to naród śledziożerców i prawie wszyscy je lubią.Suszone
wiśnie przywiozłam sobie z ostatniego wyjazdu na Podkarpacie . Przydały się do zwykłego pogryzania i jak widzicie do
śledzika też. Bardzo fajnie się to wszystko razem skomponowało, polecam.
Śledzie możecie zamarynować sami bo to nie jest trudna sprawa a można wtedy zrobić tak kwaśne jak się lubi.

czas przygotowania: 15 minut + czas marynowaniaskładniki:kilka całych
tuszek moskalików marynowanych w zalewie octowej1,5
cebuli czerwonej1 łyżeczka
miodudo smaku -
sól,
imbir mielony,
pieprz młotkowany z
kolendrą4-5 łyżek
octu z
czerwonego winagarstka suszonych
wiśnido smażenia
cebuli - 2 łyżki
oleju roślinnegodo zalania koreczków -
olej roślinny
Jak zrobić koreczki z moskalików?Moskaliki marynowane przekroiłam wzdłuż grzbietu na 2 połówki i rozdzieliłam na filety usuwając kręgosłup. Odcięłam ogon i płetwy.Suszone
wiśnie zalałam
octem winnym i odstawiłam pod przykryciem na 2-3 godziny. 1
cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam
olej, wrzuciłam
cebulę i smażyłam mieszając na małym ogniu aż się zeszkliła i zmiękła, ale nie powinna się zrumienić. Dodałam namoczone
wiśnie,
miód i doprawiłam do smaku. Pół
cebuli też pokroiłam w piórka, ale tylko przelałam ją wrzątkiem na sicie i dobrze osączyłam.Na każdy filecik z moskalika nałożyłam niewielką ilość farszu z
cebuli i zwinęłam dość ciasno. Spięłam połówką drewnianej wykałaczki. Tak samo przygotowałam resztę koreczków.Na dno naczynia wsypałam połowę sparzonej
cebuli i jeśli zostało trochę farszu to też można go dodać. Ułożyłam ciasno koreczki a na wierzch wrzuciłam resztę
cebuli. Całość zalałam
olejem tak żeby koreczki były przykryte. Naczynie szczelnie przykryłam i odstawiłam na przynajmniej dobę do lodówki.Taki
śledzić świetnie sprawdzi się podczas jakiejś imprezy, ale nie tylko. Jest po prostu smaczny więc możecie zrobić go sobie tak na zwykłą przekąskę.