Wykonanie
Pyszna, niezwykle aromatyczna, prosta w wykonaniu pomarańczowa
kasza jaglana z
migdałami, którą jesteście w stanie wykonać o każdej
porze roku. To wegańskie i bezglutenowe śniadanie, które możecie jeść także na obiad czy deser. Mnie nigdy się nie nudzi.Są potrawy, które mogłabym jeść przez cały dzień - na śniadanie, obiad, kolację. A że jestem słodki miś, jednym z nich jest wegańska i bezglutenowa pomarańczowa
kasza jaglana z
migdałami . Jest ona idealna na pierwszy posiłek, by cudownie zacząć dzień, jednak nie pogardzę nią na szybki lunch czy deser, kiedy potrzebuję szybkiego zastrzyku pozytywnej energii.Ta
kasza jaglana jest także idealny daniem dla dzieci. Smakuje zarówno małym, jak i dużym wielbicielom
słodyczy. :)

wegańskie bezglutenowe bez
cukru(1 duża / 2 mniejsze porcje)- 1/2 szklanki suchej
kaszy jaglanej (100 g)- 1 szklanka świeżego
soku pomarańczowego- 2-3 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy*- duża szczypta mielonego
kardamonu- szczypta
gałki muszkatołowej- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżka
oleju kokosowego- szczypta
soli- do podania:
płatki migdałowe,
syrop klonowyKaszę prażę na suchej patelni. Zalewam ją wrzątkiem. Odlewam go i ponawiam czynność.
Kaszę jaglaną zalewam
sokiem pomarańczowym, wymieszanym z
przyprawami,
syropem klonowym, ekstraktem
migdałowym,
olejem kokosowym i szczyptą
soli. Całość i gotuję pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 min.Gotową
kaszę przekładam do miseczek, posypuję
płatkami migdałowymi i polewam
syropem klonowym.Smacznego!