ßßß
wegańskie bezglutenowe bez cukru(1 duża / 2 mniejsze porcje)- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)- 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego- 2-3 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy*- duża szczypta mielonego kardamonu- szczypta gałki muszkatołowej- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1 łyżka oleju kokosowego- szczypta soli- do podania: płatki migdałowe, syrop klonowyKaszę prażę na suchej patelni. Zalewam ją wrzątkiem. Odlewam go i ponawiam czynność.Kaszę jaglaną zalewam sokiem pomarańczowym, wymieszanym z przyprawami, syropem klonowym, ekstraktem migdałowym, olejem kokosowym i szczyptą soli. Całość i gotuję pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 min.Gotową kaszę przekładam do miseczek, posypuję płatkami migdałowymi i polewam syropem klonowym.Smacznego!