Wykonanie
Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę na fb z Bożenką. Tym razem tematem jest drożdżówka bogato nadziana. Robiłam już wiele drożdżówek bo ten rodzaj ciasta bardzo lubimy i zawsze są na niego chętni. Teraz nadziałam
ciasto drożdżowe bogato
marmoladą różaną. Wyszła pyszna i bardzo aromatyczna, wspaniała jeszcze lekko ciepła z
kubkiem kawki lub
herbatki.Zapraszam :-)Składniki:Zapraszam :-)Składniki:ciasto:- 280 g
mąki pszennej- 45 g
cukru- 45 g roztopionego
masła- 1
jajko- szczypta
solirozczyn:- 15 g świeżych
drożdży- pół łyżeczki
cukru- 100 ml ciepłego
mleka- 3 łyżki
mąki pszennejdodatkowo:- 350 g
marmolady różanej- rozbełtane
jajko do posmarowania-
płatki migdałowe do posypania na wierzchuWykonanie:W miseczce mieszamy ciepłe
mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi
drożdżami,
cukrem i
mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajko, roztopione
masło,
cukier,
sól i rozczyn
drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej
mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Smarujemy ciasto na całej powierzchni
marmoladą. Zawijamy jak roladę,
ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto do wysmarowanej
masłem i podsypanej
mąką blaszki - keksówki (40 cm), zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Upieczoną drożdżówkę wyjmujemy po 15 minutach po upieczeniu z blaszki i studzimy na kratce. Świetnie smakuje z filiżanką
kawy lub
herbaty na deser lub drugie śniadanie.
Drożdżówki piekłam razem z:-
Asią- Angeliką- Małgosią- Lidią- Andrzejem-
Asią- Iwonką- Bożenką- Sylwią- Dorotą- Madzią- Beatką