ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z marmoladą

Drożdżówka z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę na fb z Bożenką. Tym razem tematem jest drożdżówka bogato nadziana. Robiłam już wiele drożdżówek bo ten rodzaj ciasta bardzo lubimy i zawsze są na niego chętni. Teraz nadziałam ciasto drożdżowe bogato marmoladą różaną. Wyszła pyszna i bardzo aromatyczna, wspaniała jeszcze lekko ciepła z kubkiem kawki lub herbatki.
Zapraszam :-)
Składniki:
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 45 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
- 350 g marmolady różanej
- rozbełtane jajko do posmarowania
- płatki migdałowe do posypania na wierzchu
Wykonanie:
W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Smarujemy ciasto na całej powierzchni marmoladą. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką blaszki - keksówki (40 cm), zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Upieczoną drożdżówkę wyjmujemy po 15 minutach po upieczeniu z blaszki i studzimy na kratce. Świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty na deser lub drugie śniadanie.
Drożdżówki piekłam razem z:
- Asią
- Angeliką
- Małgosią
- Lidią
- Andrzejem
- Asią
- Iwonką
- Bożenką
- Sylwią
- Dorotą
- Madzią
- Beatką
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/drozdzowka-z-marmolada.html