W sezonie szparagowym proponuję dziś niecodzienny pomysł na śniadanie - chrupiące tosty z pełnoziarnistego chleba z ciągnącą się mozzarellą w towarzystwie łososia wędzonego i szparagów - wszystko co lubię zamknięte razem w pysznym toście :)SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal)8 kromek chleba pełnoziarnistego1 kulka mozzarelli (125g)100 g łososia wędzonego na zimno12 sztuk zielonych szparagówpieprzcytrynowymasłoPRZYGOTOWANIEOdrywamy zdrewniałe części szparagów. Blanszujemy szparagi we wrzątku kilka minut.Na 4 kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzemcytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na kromkach, po czym układamy po 3 sztuki szparagów na każdej. Przykrywamy pozostałym chlebem i smarujemy masłem zewnętrzne strony tostów. Zapiekamy w opiekaczu lub na grillu na złoto-brązowo. Smacznego :)1 tost (dla mnie wystarczająca porcja na śniadanie - to w końcu 2 kromki chleba :)) - 324 kcal, w tym:- białko 21,25 g- tłuszcz - 12 , 9 g- węglowodany - 38 g- błonnik - 42 g (!)Zapraszam na funpage na FB oraz Instagram