ßßß Cookit - przepis na Placek z kaszki kukurydzianej polenty

Placek z kaszki kukurydzianej polenty

nazwa

Wykonanie

na forme o średnicy 26 cm.
800 ml mleka
175 g kaszki kukurydzianej polenty
100 g cukru
4 jajka
szczypta soli
kilka kropel aromatu pomaranczowego
4-5 lyzek soku pomaranczowego
Mleko zagotowac, wsypac kaszkę i energicznie wymieszac. Gotowac mieszając przez 2 minuty, odstawic do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. biala ubić na sztywna ye szczytptą soli, stopniowo wsypywac cukier i ubijać przez 3 minuty. Yółtka ubic z sokiem i armoatem pomarańczowym, dodawac po łyżce ugotowana i wystudzona akszę. Na koniec dodac ubita paianę i lekko wymieszać lyzka. Przełozyc do antłuszczonej foremki, piec w temperaturze 175st. C ( z teroobiegiem- 150 st. C) ok. 50 minut.
Podalam z zageszczonym kompotem wielowocowym. W sezonie samkuje z truskawkami i innymi świeżymi owocami.
Przepis z: "Tina. Backen spezial" nr 2/2104
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/04/Placek-z-kaszki-kukurydzianej-polenty.html