ßßß
na forme o średnicy 26 cm.800 ml mleka175 g kaszki kukurydzianej polenty100 g cukru4 jajkaszczypta solikilka kropel aromatu pomaranczowego4-5 lyzek soku pomaranczowegoMleko zagotowac, wsypac kaszkę i energicznie wymieszac. Gotowac mieszając przez 2 minuty, odstawic do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. biala ubić na sztywna ye szczytptą soli, stopniowo wsypywac cukier i ubijać przez 3 minuty. Yółtka ubic z sokiem i armoatem pomarańczowym, dodawac po łyżce ugotowana i wystudzona akszę. Na koniec dodac ubita paianę i lekko wymieszać lyzka. Przełozyc do antłuszczonej foremki, piec w temperaturze 175st. C ( z teroobiegiem- 150 st. C) ok. 50 minut.Podalam z zageszczonym kompotem wielowocowym. W sezonie samkuje z truskawkami i innymi świeżymi owocami.
Przepis z: "Tina. Backen spezial" nr 2/2104