Wykonanie

na forme o średnicy 26 cm.800 ml
mleka175 g
kaszki kukurydzianej polenty100 g
cukru4
jajkaszczypta
solikilka kropel
aromatu pomaranczowego4-5 lyzek
soku pomaranczowegoMleko zagotowac, wsypac
kaszkę i energicznie wymieszac. Gotowac mieszając przez 2 minuty, odstawic do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. biala ubić na sztywna ye szczytptą
soli, stopniowo wsypywac
cukier i ubijać przez 3 minuty.
Yółtka ubic z
sokiem i
armoatem pomarańczowym, dodawac po łyżce ugotowana i wystudzona
akszę. Na koniec dodac ubita paianę i lekko wymieszać lyzka. Przełozyc do antłuszczonej foremki, piec w temperaturze 175st. C ( z teroobiegiem- 150 st. C) ok. 50 minut.Podalam z zageszczonym kompotem wielowocowym. W sezonie samkuje z
truskawkami i innymi świeżymi
owocami.

Przepis z: "
Tina. Backen spezial" nr 2/2104