Wykonanie
Pieczarkowy tydzień trwa w związku z czym przygotowałam kolejne
grzybowe danie. Dziś postanowiłam nafaszerować
pieczarki, ponieważ dawno takich nie
jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i
banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować
pieczarki faszerowane
mięsem krabowym . Połączenie
mięsa skorupiaka, ze słonym
bekonem, odrobiną
chilli, podane w delikatnej
pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane
pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również
pieczarki faszerowane
płatkami owsianymi .

Składniki :4 duże
pieczarki2-3
szalotki1 puszka
mięsa krabowego (150-170g)4-5 plastry
bekonu1
jajkoszczypta
płatków chillisól,
pieprzdymkamasło do smażenia

Przygotowanie :
Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, a nóżki drobniutko posiekać.Plastry
bekonu mocno zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać lub nawet utrzeć, tak aby powstały okruszki.Na patelni rozgrzać
masło i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną
szalotkę wraz z pokrojonymi nóżkami
pieczarek. Smażyć do czasu gdy
cebulka się zeszkli, a
pieczarki będą miękkie. Patelnię zdjąć z ognia, a masę przestudzić. Dodać odsączone
mięso krabowe, pokruszony
bekon, szczyptę
płatków chilli,
pieprz i wbić
jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do kapeluszy
pieczarek.
Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.

Smacznego !