ßßß
Z okazji nadchodzącego weekendu i trochę z nadmiaru wolnego czasu zrobiłam torcik.A co? Czy to od razu trzeba jakiegoś mega ważnego wydarzenia, by można było się delektować tortem?Otóż nie! Dzień, jak co dzień też może być wyjątkowy, a chętnych do konsumpcji brzoskwiniowej pyszności jest wiele.Brzoskwiniowy torcik z mascarpone5 galaretek brzoskwiniowych500 g serka mascarpone2,5 tabliczki białej czekolady3 łyżki mleka,podkład biszkoptowy2 puszki brzoskwińponcz : (1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, sok z cytryny do smaku)2,5 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem.Mascarpone rozetrzeć i stopniowo dodawać ostudzoną i jeszcze płynną czekoladę, a następnie tężejącą galaretkę.Brzoskwinie odsączyć z syropu. Kilka ładniejszych połówek odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i połączyć z masą.Z wody, cukru i soku z cytryny przygotować poncz. Na dno tortownicy wyłożyć podkład biszkoptowy i nasączyć ponczem. Wyłożyć masę mascarpone oraz odłożone połówki brzoskwiń i wstawić do lodówki, by masa stężała na około 2 godziny.W międzyczasie rozpuścić i ostudzić pozostałe 2,5 galaretki w 800 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać brzoskwinie na masie mascarpone i odstawić do całkowitego stężenia.