Wykonanie

Z okazji nadchodzącego weekendu i trochę z nadmiaru wolnego czasu zrobiłam torcik.A co? Czy to od razu trzeba jakiegoś mega ważnego wydarzenia, by można było się delektować tortem?Otóż nie! Dzień, jak co dzień też może być wyjątkowy, a chętnych do konsumpcji brzoskwiniowej pyszności jest wiele.
Brzoskwiniowy torcik z
mascarpone5
galaretek brzoskwiniowych500 g
serka mascarpone2,5 tabliczki
białej czekolady3 łyżki
mleka,podkład
biszkoptowy2 puszki
brzoskwińponcz : (1/2 szklanki
wody, 2 łyżki
cukru,
sok z cytryny do smaku)2,5
galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej
wody.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
mlekiem.
Mascarpone rozetrzeć i stopniowo dodawać ostudzoną i jeszcze płynną
czekoladę, a następnie tężejącą
galaretkę.
Brzoskwinie odsączyć z
syropu. Kilka ładniejszych połówek odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i połączyć z masą.Z
wody,
cukru i
soku z cytryny przygotować poncz. Na dno tortownicy wyłożyć podkład
biszkoptowy i nasączyć ponczem. Wyłożyć masę
mascarpone oraz odłożone połówki
brzoskwiń i wstawić do lodówki, by masa stężała na około 2 godziny.W międzyczasie rozpuścić i ostudzić pozostałe 2,5
galaretki w 800 ml gorącej
wody. Gdy zacznie tężeć, zalać
brzoskwinie na
masie mascarpone i odstawić do całkowitego stężenia.
