ßßß Cookit - przepis na Śniadanie (dla dwóch) mistrzów, czyli omlet na dwa sposoby

Śniadanie (dla dwóch) mistrzów, czyli omlet na dwa sposoby

nazwa

Wykonanie

Dziś na śniadanie pyszne, słodkie omlety. Moja mama nazywa takie biszkoptowymi. Skąd to skojarzenie? To proste - są puszyste, żółciutkie, słodkie i pyszne - jak najlepszy biszkopt. Co powinniście wiedzieć o ich robieniu? No cóż....pierwsza zasada dobrego omleta: bierzemy tyle łyżek mąki, ile wzięliśmy jajek, a później ogranicza już nas tylko apetyt i wielkość patelni ;)
Składniki:
I przepis - klasyczny omlet biszkoptowy:
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
masło
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy po kolei żółtka i dalej ubijamy, ale już delikatniej. Na koniec do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Omlet smażymy na maśle (może być klarowane), na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Omleta podajemy z ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, dżemem lub miodem.
II przepis - czekoladowy omlet biszkoptowy:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżka płynnego miodu
sól
masło
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy po kolei żółtka i dalej ubijamy, ale już delikatniej. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Ostatni dodajemy miód (płynny) i bardzo delikatnie mieszamy (nie musi być dokładnie).
Omleta (podobnie jak w pierwszym przepisie) smażymy na maśle (może być klarowane), na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Jednakże w tym przypadku musimy pilnować naszego śniadania, ponieważ ze względu na miód łatwiej je przypalić. Omleta możemy podać bez żadnych dodatków lub posypanego cukrem pudrem. Oczywiście będzie również smaczny z innymi składnikami - świeżymi owocami, dżemem lub miodem.
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2016/04/sniadanie-dla-dwoch-mistrzow-czyli.html