ßßß
Składniki na 6 cebularzy:25 dkg mąki pszennej30 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1/2 szkl. mleka1 jajko eko3 dkg masła1/2 łyżeczki soliNa wierzch ciasta:2 duże cebule1 płaska łyżka maku1/2 łyżeczki soli1-2 łyżki oleju rzepakowegoCebulowy top - przygotowanie:4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej.Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.Przygotowanie cebularzy:Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim masło.Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1 , 5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek.Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem.Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.Smacznego