ßßß
 
            
        
 Składniki:2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)2,5 szkl. zimnej wody1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich4 łyżki sezamu1 płaska łyżka soliPrzygotowanie:Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu).Miskę nakryć ścierką, wstawić do szafki lub zimnego piekarnika: w wersji 1- na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki, w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren.Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę.Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać.Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin).Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia.Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce.Smacznego
Składniki:2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)2,5 szkl. zimnej wody1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich4 łyżki sezamu1 płaska łyżka soliPrzygotowanie:Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu).Miskę nakryć ścierką, wstawić do szafki lub zimnego piekarnika: w wersji 1- na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki, w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren.Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę.Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać.Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin).Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia.Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce.Smacznego