Wykonanie
Gdy mamy nadmiar
kaszy jaglanej - pozostałość z obiadu (ale można również przygotować
kaszę z myślą o budyniu), warto pokusić się o przygotowaniepysznego i zarazem bardzo zdrowego budyniu. Nas bardzo zauroczył swym smakiem. Polecam, nie tylko dla najmłodszych, to świetny pomysł na podwieczorek dla całej rodziny. Inspiracją był przepis znaleziony u Olgi Smile .Z podanych ilości wyszły mi 4 pucharki pysznego deseru.Składniki:- 1,5 szklanki* ugotowanej
kaszy jaglanej- 1 i 1/4 szklanki
mleka roślinnego (lub dowolnie) - u mnie
ryżowe- 1-2 łyżki
ksylitolu lub
cukru (u mnie
ksylitol z prawdziwą
wanilią)-
olej kokosowy (1-2 łyżki) lub ok.1/2 szkl. zblendowanych
orzechów nerkowca* szklanka 250ml+ dowolne
owoce lub sok - do podania (u mnie świeże
owoce i domowy
sok malinowy)Ugotowaną
kaszę (u mnie bardzo ciepła, przygotowana wg tego przepisu) z dodatkiem
oleju kokosowego, umieścić w misie blendera, dodać
mleko roślinne oraz
ksylitol i dokładnie zblendować przez kilka minut na jak najgładszą masę.
Mleka dodajemy tyle, by uzyskać odpowiadającą nam konsystencję deseru, u mnie było to 1 i 1/4 szklanki. Idealny byłby tutaj blender wysokoobrotowy, u mnie niestety tylko zwykły, ale i tak
budyń był pyszny... :-)Gotowy
budyń rozdzielić do pucharków. Przed podaniem można schłodzić, my zajadamy
budyń na ciepło, z dodatkiem
malin i domowego
soku malinowego... pyszota... :-)
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie: www.sklepagnex.plSmacznego ;-)