ßßß
Tak bardzo tęskno mi za wiosną, latem i sezonowymi owocami, że nie mogę powstrzymać się od korzystania z zeszłorocznych przetworów owocowych, które znajduję co jakiś czas w moich szafkach. Ponownie postawiłem na sprawdzone połączenie gorzkiej, aromatycznej czekolady i owoców. Niestety jeszcze nie świeżych, ale te ze słoika też dają radę poza sezonem. Już nie mogę doczekać się słońca, lata i koszy pełnych świeżych owoców! :Dspód:180 g kakaowych herbatników150 g rozpuszczonego masłaDno foremki do tarty o wymiarach 11cm x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki umieścić w blenderze i zmiksować na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie połączyć. Masa powinna być bardzo wilgotna i kleista. Jeśli jest zbyt sucha, dodać więcej masła. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i formować korpus dociskając ciasteczka do blaszki. Wstawić do lodówki aż dobrze stężeje.nadzienie:3 jajka30 g cukru20 g masła2 łyżeczki mąki150 g gorzkiej czekolady150 g wiśni w spirytusie lub w syropieWiśnie odsączyć z syropu i równomiernie rozłożyć na przygotowany spód z herbatników. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszyć obroty miksera i dodać czekoladę. Mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec do masy przesiać mąkę. Otrzymanym musem przykryć równomiernie wiśnie ułożone na cieście, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 ° C i zapiekać przez 10 minut. Ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego! :)
