Wykonanie

Tak bardzo tęskno mi za wiosną, latem i sezonowymi
owocami, że nie
mogę powstrzymać się od korzystania z zeszłorocznych
przetworów owocowych, które znajduję co jakiś czas w moich szafkach. Ponownie postawiłem na sprawdzone połączenie gorzkiej, aromatycznej
czekolady i
owoców. Niestety jeszcze nie świeżych, ale te ze słoika też dają radę poza sezonem. Już nie
mogę doczekać się słońca, lata i koszy pełnych świeżych
owoców! :Dspód:180 g
kakaowych herbatników150 g rozpuszczonego
masłaDno foremki do tarty o wymiarach 11cm x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki umieścić w blenderze i zmiksować na drobny pył. Dodać rozpuszczone
masło i dokładnie połączyć. Masa powinna być bardzo wilgotna i kleista. Jeśli jest zbyt sucha, dodać więcej
masła. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i formować korpus dociskając
ciasteczka do blaszki. Wstawić do lodówki aż dobrze stężeje.nadzienie:3
jajka30 g
cukru20 g
masła2 łyżeczki
mąki150 g
gorzkiej czekolady150 g
wiśni w
spirytusie lub w
syropieWiśnie odsączyć z
syropu i równomiernie rozłożyć na przygotowany spód z
herbatników.
Jajka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
masłem i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszyć obroty miksera i dodać
czekoladę. Mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec do masy przesiać
mąkę. Otrzymanym musem przykryć równomiernie
wiśnie ułożone na cieście, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 ° C i zapiekać przez 10 minut. Ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego! :)

