Wykonanie
Wielkanocne babeczki piaskowe są idealne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Jeśli zaopatrzycie się w kolorowe papilotki, nie będziecie potrzebowali specjalnych foremek do pieczenia, bo babeczki będą się prezentować równie ładnie, a nawet łatwiej będzie umieścić je obok innych produktów.Babeczki przygotowałam ze
skrobi ziemniaczanej, bez dodatku
mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli do pieczenia wykorzystacie
proszek do pieczenia nie zawierający glutenu, staną się też babeczkami bezglutenowymi.Babeczki możecie przygotować tylko w jasnym, lub tylko w ciemnym kolorze, polecam jednak zrobić je tak jak ja, łącząc oba te kolory, gdyż nie tylko wzbogaci to smak tych małych wypieków, ale i będzie ładniej wyglądać.Z podanego przepisu przygotujecie 6 babeczek . Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek.

Składniki:150g
skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki60g
cukru pudru50g
masła2
jajka3 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1-2 łyżeczki
kakao
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego w przepisie
cukru pudru i
cukier waniliowy-
białka oddzielić od
żółtek- do masy
maślanej dodawać pojedynczo
żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia
żółtka w masę-
skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z
proszkiem do pieczenia
- do masy przesiać
skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji-
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość
cukru pudru- sztywną pianę z
białek dodawać partiami do masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem)- z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy
mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski- do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki
kakao, delikatnie wymieszać

- do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej, również wymieszać- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę jasnej masy, obok łyżeczkę ciemnej masy i tak naprzemiennie do skończenia obu mas, wypełniając foremki do około 2/3 wysokości- formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, babeczki piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone i ostudzone babeczki przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej