Wykonanie

Jeden z prostszych serników. Pyszny, delikatny, bardzo kremowy. Na spodzie z
ciasteczek Oreo i
otrębów, z dodatkiem
białej czekolady i
malin. Same fantastyczne smaki zamknięte w jednym cieście. Piecze się go dość długo, ale dzięki temu ma on bardzo aksamitną strukturę. Bardzo polecam ten sernik na ten piękny początek wiosny! :)

/tortownica o średnicy 23 cm/spód:180g
ciasteczek oreo3 łyżki
otrębów pszennych1 łyżka
oleju kokosowegomasa serowa:800g dobrego
twarogu sernikowego100g
białej czekolady2 łyżki
cukru waniliowego3
jajka5 łyżek
mleka1 szklanka
malin (świeże lub mrożone)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Zmiksować na jednolitą masę
ciasteczka oreo,
otręby oraz
olej kokosowy. Wylepić nim spód formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Białą czekoladę rozpuścić i ostudzić.
Ser połączyć mikserem z
jajkami, dodać
cukier waniliowy,
mleko i letnią
czekoladę. Zmiksować krótko do połączenia się składników. Masę przelać na wcześniej przygotowany spód. Ułożyć na wierzchu
maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić w nim powoli sernik przez około 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Smacznego!