Wykonanie
Bardzo smaczny i prosty
drożdżowy wielkanocny wypiek. Z
mąki orkiszowej i ze
stewią. Dodałam do niego również
suszoną żurawinę. Na koniec babkę polałam przepyszną polewą
orzechową. Uważam, że jest najlepsza polewa orzechowa, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Tylko 3 proste składniki, a efekt zaskakuje. Nie twardnieje ona zupełnie, ale ma dość przyjemną i wygodną konsystencję. Ten dodatek na pewno przyda się na Wielkanoc, ale i nie tylko. Oczywiście samą babkę też bardzo polecam!

/ forma na babkę o średnicy około 25cm z kominem/190g
mąki orkiszowej jasnej175g
mąki żytniej razowej75g
masła130ml
mleka30g
stewii2
jajka20g
drożdży40g
suszonej żurawinypolewa:40g zmielonych na
mąkę nerkowców1 łyżka
miodu3 łyżki
wody50 ml letniego
mleka,
drożdże i 3 łyżki
mąki orkiszowej jasnej dokładnie wymieszać (
mleko i
mąkę odmierzyć z całej puli składników). Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajka ubić ze
stewią na w miarę puszystą masę. Dodać do tej masy obie
mąki, zaczyn
drożdżowy, letnie
mleko. Zacząć zagniatać. Kiedy składniki się połączą, wlać
masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodać
suszoną żurawinę. Ciasto odstawić w naczyniu przykrytym folią w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie przełożyć je do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrębami na około 1 godzinę, aż ponownie podrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe i suche. Wyjąć z formy i odstawić do przestudzenia.W rondelku umieścić
miód,
orzechy i
wodę. Podgrzewać chwilę. ciągle mieszając, do połączenia się składników. Przestudzić.Zimną (ewentualnie letnią) babkę polać przygotowaną polewą. Smacznego!