Wykonanie
Chleb do którego
będę wracać , aromatyczny, pachnący
ziołami :) Iście we włoskim klimacie


Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej320 g letniej
wody150 aktywnego zakwasu żytniego5 g
drożdży5 suszony
pomidorów z
oleju10 listków
bazylii1,5 łyżeczki
czarnuszki1 łyżeczka
soli morskiejPomidory posiekać,
bazylię porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wrabiać z końcówką z hakiem ok 5-7 minut, lub ręcznie ok 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i postawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krótko wyrabiamy. Przekładamy do keksówki 30x11 wysmarowanej
oliwą i posypaną
mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 C, następnie zaparować. Włożyć wyrośnięty
chleb i piec 40 minut. Studzimy na kratce.