Wykonanie
1 szkl wydrylowanych
wiśni (użyłam mrożonych)ok. 25g
czekolady gorzkiej (użyłam 85%), posiekanej1 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej3/4 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)1 łyżka
skrobi kukurydzianej /ziemniaczanej1
jajko (opcjonalnie)1/2 szkl
orzechów nerkowcaszczypta
soli3 łyżki
syropu klonowegoPłatki owsiane zmieliłam w malakserze (niezbyt drobno), dodałam
sól,
cukier,
masło i odrobinę
wody; zagniotłam kruche ciasto, które następnie przełożyłam do formy na tartę. Ciasto ponakłuwałam widelcem i wstawiłam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Składniki farszu (poza
wiśniami i
czekoladą) wrzuciłam do kielicha blendera (używam Vitamix) i zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną
czekoladę, wymieszałam ręcznie. Masę przelałam na podpieczony spód, na wierzchu ułożyłam
wiśnie. Wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tym razem na 25 minut.Kroiłam po ostudzeniu.