ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską.

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską.

nazwa

Wykonanie

Potrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
10 g suszonych borowików
1/2 cebuli
3-4 plastry szynki parmeńskiej
sól, pieprz
papryka czerwona słodka
czosnek granulowany
olej
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę (wody nie wylewamy). Dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z grzybów, dopychając je do samego końca. Tak przygotowane mięso nacieramy solą, czosnkiem, czerwoną papryką i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby przyprawy "przenikły" do mięsa.
Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie odkrywamy mięso i trzymamy jeszcze 2-3 minuty w piekarniku.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2016/04/poledwiczka-wieprzowa-faszerowana.html