Wykonanie

Moja dzisiejsza propozycja doskonale nadaje się na przystawkę lub kolację.Prosta w wykonaniu, zaskakuje smakiem. Efektowna i naprawdę smaczna.Powstała spontanicznie.Moi goście
mieli przybyć lada moment, a ja w głowie miałam pustkę czym ich ugościć.A w lodówce jedno
avocado, kawałek
łososia i jedna
cukinia - na 6 osób trochę maławo...Im miałam mniej czasu tym panika coraz bardziej dawała o sobie znać.Uzyskany efekt końcowy
mogę z czystym sumieniem polecić :-)

Składniki:20 dkg
wędzonego łososia,1
avocado,1
cukinia,1 łyżeczka
kaparów w zalewie,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
sól różowa himalajska,świeżo zmielony
pieprz,kawałek
twardego sera ( u mnie
grana padano ),
roszponka do dekoracji.Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w cieniutkie 2-3 milimetrowe plastry ( krajalnicą lub nożykiem do warzyw). Skropić
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny, dodać odrobinę
soli. Marynować minimum 10 minut.
Avocado obrać i pokroić w plasterki, skropić odrobiną
soku z cytryny. Układać na przemian
łososia,
cukinię i
avocado.
Kapary przepłukać i posiekać. Nożykiem do warzyw pokroić
ser w
płatki. Rozsypać
kapary i
ser na wierzchu sałatki.Skropić
oliwą, posypać
solą i
pieprzem. Udekorować
roszponką.