ßßß
Moja dzisiejsza propozycja doskonale nadaje się na przystawkę lub kolację.Prosta w wykonaniu, zaskakuje smakiem. Efektowna i naprawdę smaczna.Powstała spontanicznie.Moi goście mieli przybyć lada moment, a ja w głowie miałam pustkę czym ich ugościć.A w lodówce jedno avocado, kawałek łososia i jedna cukinia - na 6 osób trochę maławo...Im miałam mniej czasu tym panika coraz bardziej dawała o sobie znać.Uzyskany efekt końcowy mogę z czystym sumieniem polecić :-)
Składniki:20 dkg wędzonego łososia,1 avocado,1 cukinia,1 łyżeczka kaparów w zalewie,oliwa z oliwek,sok z cytryny,sól różowa himalajska,świeżo zmielony pieprz,kawałek twardego sera ( u mnie grana padano ),roszponka do dekoracji.Przygotowanie:Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w cieniutkie 2-3 milimetrowe plastry ( krajalnicą lub nożykiem do warzyw). Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli. Marynować minimum 10 minut. Avocado obrać i pokroić w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny. Układać na przemian łososia, cukinię i avocado. Kapary przepłukać i posiekać. Nożykiem do warzyw pokroić ser w płatki. Rozsypać kapary i ser na wierzchu sałatki.Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Udekorować roszponką.