Wykonanie
Pyszne, aromatyczne
śliwki w zalewie selerowej podkreślą smak niejednej potrawy.

Składniki:1 kg
śliwek węgierek2
łodygi selera naciowegoSkładniki na zalewę:1 szklanka
octu2 ½ łyżeczki mielonej
gorczycy70 dag
cukru½ łyżeczki
soli2 szklanki
wodyWykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Seler zaś pokroić na cienkie plastry.
Ocet wlać do garnka z dwoma szklankami
wody, wsypać
sól i
cukier i zagotować mieszając. Włożyć
śliwki do gorącej zalewy i gotować przez 10 minut. Następnie
śliwki wyjąć z zalewy i wraz z
selerem włożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać, zmieloną
gorczycę, wymieszać i ostudzoną zalać
śliwki. Zamknąć słoiki, pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.