ßßß
Składniki:1 duża czarna rzepa1 ząbek czosnku2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezusól do smakuWykonanie:Rzepę obrać z czarnej skórki ( w środku jest biały miąższ). Zetrzeć na tarce na małych otworach.Sos jogurtowo-majonezowyDo małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu. Przez praskę przecisnąć obrany ząbek czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)Tak przygotowany sos wy mieszać z potartą rzepą.
Uwaga! Czarnej rzepy nie należy jeść kiedy występuje;niewydolność sercaniewydolność nerek,nadkwaśność żołądkanieżyt jelita cienkiego.