Wykonanie
Czarna
rzepa a właściwie czarna
rzodkiew jest bogata w fitoncydy (substancje bakteriobójcze). Posiada właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy. Działają rozkurczowo- usuwają nadmierną produkcję gazów z organizmu poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit. Są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego. Ponadto pobudzają krążenie
krwi, mają zastosowanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Składniki:1 duża czarna
rzepa1 ząbek
czosnku2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezusól do smakuWykonanie:
Rzepę obrać z czarnej skórki ( w środku jest biały miąższ). Zetrzeć na tarce na małych otworach.
Sos jogurtowo-
majonezowyDo małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki
jogurtu naturalnego, 1 łyżkę
majonezu. Przez praskę przecisnąć obrany ząbek
czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)Tak przygotowany sos wy mieszać z potartą
rzepą.

Uwaga! Czarnej
rzepy nie należy jeść kiedy występuje;niewydolność
sercaniewydolność nerek,nadkwaśność żołądkanieżyt jelita cienkiego.